Αρχική » Άρθρα » Κολυμπήστε με αυτοπεποίθηση, αντιμετωπίστε την αμφιβολία!

Κολυμπήστε με αυτοπεποίθηση, αντιμετωπίστε την αμφιβολία!

Δεν έχει κάθε κολυμβητής νεύρα και αμφιβολίες για τον εαυτό του στους αγώνες, αλλά οι περισσότεροι έχουν… Ακόμα και αν είστε ένας από τους τυχερούς, που μπορούν να χειριστούν την πίεση καλά, αυτό το άρθρο θα μπορούσε να δώσει κάποιες ιδέες που θα λειτουργήσουν καλά και για εσάς.

Άγχος: ένα εξαιρετικό παράδειγμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ σώματος και μυαλού. Όταν κλείνεστε στον εαυτό σας και η καρδιά σας αυξάνει το ρυθμό των παλμών σας, το μυαλό μπορεί να το ερμηνεύσει ως φόβο. Όταν οι σκέψεις του φόβου εισβάλουν στο μυαλό σας, το σώμα σας αντιδρά, και αντιδρά είτε προσπαθώντας να γλιτώσει αυτή τη κατάσταση είτε «παλεύοντας».

Επιλέγοντας να γλιτώσετε σημαίνει να αφήσετε τη κολύμβηση. Επομένως, οι περισσότεροι κολυμβητές επιλέγουν να παλέψουν. Και όλοι ξέρουμε ότι η πάλη με το νερό σπάνια φέρνει καλά αποτελέσματα. Η πάλη είναι το αντίθετο της ρευστότητας και της ροής. Η πάλη είναι αυτό που πολλές φορές συμβαίνει όταν πραγματικά νοιαζόμαστε για έναν αγώνα και σκεφτόμαστε πως πρέπει να κάνουμε τον καλύτερο χρόνο. Είναι να παραπροσπαθούμε, να προσπαθούμε πάρα πολύ σκληρά.

Στη λειτουργία της πάλης του σώματος, οι μύες σας σφίγγουν, η αναπνοή σας γίνεται πιο γρήγορη και πιο ρηχή, καθώς και ανεβαίνουν οι σφυγμοί σας. Μπορεί να πονάει το στομάχι σας. Μπορεί ακόμη και να σας έρθει και τάση για εμετό.

Πολλοί κολυμβητές έχουν τέτοιου είδους αντιδράσεις σε μεγάλες προκλήσεις. Αντί να σφίγγεστε για έναν αγώνα και να τροφοδοτείστε με άγχος και φόβο, μάθετε να το βλέπετε ως μια διαδικασία όπου το σώμα σας ετοιμάζετε για τον αγώνα.

Μια νευρικότητα μπορεί να είναι καλή για σας, διότι παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια και τόνωση των μυών. Το κλειδί είναι να μάθετε να διαχειρίζεστε το επίπεδο της ενέργειάς σας.

Επαναπροσδιορίστε τις αισθήσεις σας.

Είτε είστε νευρικοί ή συγκινημένοι, η φυσιολογική αντίδραση είναι η ίδια. Αντί να ερμηνεύετε τα σήματα του σώματός σας ως “κακά” νεύρα, χρησιμοποιείστε τα ως σήμα ότι είστε έτοιμοι. Ονομάστε το ενθουσιασμό ή ενέργεια και όχι νεύρα ή στρες. Άλλωστε, χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο για τις καλύτερες επιδόσεις σας, και αυτό επιτυγχάνεται από την λεγόμενη ενεργοποίηση και την αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αναπνοή σας. Κολύμβηση νυσταγμένος είναι αργή κολύμβηση. Πείτε στον εαυτό σας, “Είμαι έτοιμος”.

Αναπνεύστε στο «κέντρο».

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε το άγχος είναι να μάθετε πώς να αναπνέετε. Μια σωστή αναπνοή μπορεί να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό σας, να δώσει όλο το απαραίτητο οξυγόνο στους μυς, και να χαλαρώσει το σώμα σας. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην επιδίωξη της ηρεμίας και του καθαρού μυαλού για να συγκεντρώσετε την ενέργειά σας.

Η ιδέα της αναπνοής στο κέντρο είναι να αναπνέετε σε μια κεντρική θέση στο σώμα και να συγκεντρώνεστε ή να ισορροπείτε στο μυαλό. Το κέντρο αυτό του σώματος είναι το διάφραγμα, ένας μεγάλος μυς ακριβώς κάτω από το κάτω μέρος του θώρακα σας, που βοηθά στη κίνηση των πνευμόνων κατά την αναπνοή.

Είναι σημαντικό καθώς εκπνέετε, να αφήσετε τους ώμους σας να χαλαρώσουν και να πέσουν προς τα κάτω. Οι ώμοι σας πιθανόν έχουν την τάση να σύρονται επάνω προς τα αυτιά σας, όπως θα είστε σφιγμένοι. Φανταστείτε τους ώμους σας να γλιστράνε μακριά από το λαιμό σας. Είναι μια καλή ιδέα να το ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας λίγο πριν από τον αγώνα. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να κρατήσετε τα νεύρα υπό έλεγχο.

Παραμιλήστε!

Κατά τη διάρκεια της βαθιάς αναπνοής, μπορείτε να επαναλάβετε στον εαυτό σας δηλώσεις, όπως «είμαι δυνατός και προετοιμασμένος». Ή μπορείτε να επαναλάβετε μια φράση δύο-τριών λέξεων, όπως «δυνατός και έτοιμος, δυνατός και έτοιμος» ξανά και ξανά, με ελεγχόμενο ρυθμό. Πρέπει όμως να το νιώθετε και να το πιστεύετε. Το να κρατήσετε τις σκέψεις σας αργά και ρυθμικά μπορεί να σας βοηθήσει να επιβραδύνετε τους κτύπους της καρδιάς σας και το ρυθμό της αναπνοής σας.

Εάν οι σκέψεις σας είναι παντού ή εκτός ελέγχου, μπορείτε να δοκιμάσετε να επιβεβαιώνετε κατ ‘επανάληψη, αυτό που είστε έτοιμοι να κάνετε. Πείτε στον εαυτό σας “γρήγορη επαναφορά, καλό άπλωμα” ή ” μόνο τέσσερα 50αρια, μόνο τέσσερα 50αρια”. Αυτό βοηθά να κρατήσετε το μυαλό σας στην δουλειά σας και όχι στις πιθανές εκβάσεις του αγώνα. Προσανατολισμένοι προς τα καθήκοντά σας, οι σκέψεις είναι ουδέτερες, και είναι πολύ καλύτερα να είναι ουδέτερες απ’ ότι αρνητικές ή σκέψεις αμφισβήτησης.

Μερικές φορές, μια θετική σκέψη, όταν είστε γεμάτοι αμφιβολίες μπορεί να αυξήσει την αμφιβολία, επειδή ακριβώς δεν αισθάνεστε ότι είναι αληθινή, όπως «τι εάν ό, τι σκέφτομαι, δεν είναι αλήθεια;» Ακόμα κι έτσι, μπορείτε να υποστηρίξετε τον εαυτό σας. Διαφωνήστε με την αμφιβολία σας, απαντώντας πίσω, «Και τι έγινε;» και στη συνέχεια υπενθυμίστε στους εαυτούς σας πως το έχετε καταφέρει στο παρελθόν ή στη προπόνηση. Βάλτε μια προοπτική.

Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Ακόμα και να χάσετε μια θέση σε ένα τελικό ή στο βάθρο, μια υποτροφία για το κολέγιο, ή μια ευκαιρία να συμμετάσχετε στο επόμενο υψηλότερο επίπεδο, όλα είναι βιώσιμα. Και αν ανησυχείτε για αυτά, αντί για να κάνετε τους εν λόγω στόχους πιο πιθανούς, τους καθιστάτε περισσότερο απίθανους.

Λογικεύστε και μειώστε τη πίεση.

Πείτε στον εαυτό σας κάτι σαν, « το έχω κάνει εκατοντάδες φορές πριν, και δεν θα ήμουν εδώ αν δεν ήμουν αρκετά καλός για αυτό. Οπότε απλά ας το κάνω!»

Μπορείτε επίσης να σπάσετε το τον αγώνα για να το κάνετε να φανεί πιο αντιμετωπίσιμο. Αν το 100 πεταλούδα φαίνεται συντριπτικό, ίσως να επικεντρωθείτε αλλού, όπως, “Το μόνο που έχω να κάνω είναι να κολυμπήσω 20 χεριές, στη συνέχεια στροφή, τέσσερις δελφινισμούς, 10 χεριές, και μετά ένα 25αρι σπριντ!”

Εστιάστε σε αυτό που ξέρετε και σε αυτό που μπορείτε να κάνετε. Και να εστιάσετε σε αυτό που σας αρέσει στο άθλημα.

Αποσπά την προσοχή σας.

Χρησιμοποιήστε εικόνες.

Μπορείτε να απεικονίσετε για παράδειγμα μια προηγούμενη επιτυχία, ειδικά άλλες φορές που αισθανθήκατε νευρικότητα και στη συνέχεια πετύχατε. Ως μέρος της ρουτίνας σας πριν από τη κούρσα σας, θα μπορούσατε να απεικονίσετε επίσης τον αγώνα που πρόκειται να κάνετε. Μην χρησιμοποιήσετε την τεχνική αυτή, εάν η αμφιβολία μέσα σας δημιουργεί εικόνες αποτυχίας και όχι την επιτυχία.

Συμπεριφερθείτε σαν να είστε σίγουροι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Αν η αμφιβολία συνεχίζει παρά τις προσπάθειες σας να την αγνοήσετε ή να την καταπολεμήσετε, απλά προσποιηθείτε. Συμπεριφερθείτε σαν να είστε βέβαιοι και αισιόδοξοι, και το εκπληκτικό είναι ότι θα αισθανθείτε όντως πιο σίγουροι και έτοιμοι στο τέλος. Μελέτες δείχνουν πως απλά χαμογελώντας η διάθεση μας βελτιώνεται αισθητά. Είναι το ίδιο κόλπο όταν συμπεριφέρεστε σαν να έχετε αυτοπεποίθηση. Το σώμα σας στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλό σας ότι είστε πραγματικά έτοιμοι. Μπορεί αυτό το μήνυμα να μην φτιάξει ουσιαστικά την αυτοπεποίθηση σας αλλά θα εξουδετερώσει τουλάχιστον τις αμφιβολίες.

Δρώντας σαν πραγματικά να το έχετε, από τη διασκέδαση και τη μείωση της πίεσης, την επιβεβαίωση των ικανοτήτων σας και την καταπολέμηση της αμφιβολίας, μέχρι την αναπνοή στο κέντρο και με την ερμηνεία του άγχους ως ένα σημάδι πως είστε έτοιμοι, μπορείτε να νικήσετε τα νεύρα , την ανησυχία, το φόβο πριν από έναν αγώνα. Μπορείτε να συνεργαστείτε με το νερό παρά να παλεύετε με αυτό. Μπορείτε να τεντώσετε και να γλιστρήσετε μέσα από το νερό. Μπορείτε να πάτε από το να δείχνετε έτοιμοι εξωτερικά στην αυτοπεποίθηση εσωτερικά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μάθετε να χρησιμοποιείτε τα νεύρα σας και την υπερένταση με σωστό τρόπο έτσι ώστε να σας βοηθήσουν να κολυμπήσετε γρήγορα.

Επιμέλεια – μετάφραση

Δημήτρης Κουλούρης

Κολυμβητής – Φοιτητής ΤΕΦΑΑ