Αρχική » Άρθρα » Κολυμπήστε γρηγορότερα με ”όμορφο” κολύμπι

Κολυμπήστε γρηγορότερα με ”όμορφο” κολύμπι

Όταν παρακολουθείτε έναν αθλητή παγκόσμιας κλάσης κατά την προπόνηση -στη κολύμβηση, στο χιόνι κάνοντας σκι ή στην ενόργανη γυμναστική-όλοι έχουν ένα πράγμα από κοινού: οι κινήσεις τους φαίνονται αβίαστες, ομαλές και όμορφες.

Κάθε κίνηση είναι χορογραφημένη, χωρίς απώλειες ενέργειας.

Σκεφτείτε τον Michael Phelps να κολυμπάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ή δείτε τον να κολυμπάει κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Όλοι οι ταλαντούχοι κολυμβητές έχουν ομαλό στυλ, πολύ καλή θέση του σώματος στο νερό, σταθερές χεριές, ένα σταθερό κορμό, παράγοντες που όλοι βοηθούν έναν κολυμβητή να γλιστρά μέσα στο νερό με ελάχιστη αντίσταση.

Κολυμπάτε όμορφα;

 

 

Από τις άκρες των χεριών σας ως τις άκρες των ποδιών σας, σκεφτείτε κάθε κίνηση που κάνετε και αναρωτηθείτε, “Είναι όμορφο;” Είναι όμορφο όταν τα χέρια σας χτυπούν στην επιφάνεια του νερού πάνω από το κεφάλι σας με «χαστούκια» κάνοντας ένα μεγάλο παφλασμό, ή όταν μπαίνουν ομαλά μέσα στο νερό και μόλις που δημιουργούν φυσαλίδες;

Όταν στρίβετε για να αναπνεύσετε στο ελεύθερο, πετάτε το λαιμό σας, τους ώμους και το στήθος σας προς τη μία πλευρά και βγάζετε ολόκληρο το κεφάλι έξω από το νερό για να πάρετε μια λαχανιασμένη εισπνοή; Ή στρέφετε ήρεμα το πρόσωπό σας προς την μία πλευρά, κρατώντας το ένα μάτι στο νερό και παίρνετε μια γρήγορη, αλλά δυναμική ανάσα; Τι γίνεται με τους γοφούς; Μήπως κουνιούνται και φεύγουν σε κάθε ποδιά από τον άξονα τους ή περιστρέφονται άμεσα, σύμφωνα με τους ώμους σας για να δώσουν στα χέρια σας ένα μακρύτερο και καλύτερο πιάσιμο πριν από την έναρξη της χεριάς;

Η δύναμη του κορμού είναι πολύ σημαντική στη κολύμβηση. Μια σωστή χεριά παίρνει όλες της τις δυνάμεις από τον κορμό. Ακόμη και το λάκτισμα των ποδιών ξεκινά από τους γοφούς και τα ισχία. Χρησιμοποιώντας στις ποδιές μόνο το μέρος από τα γόνατά και κάτω προκαλεί πολλούς αφρούς και κύμα (το οποίο δυσκολεύει επίσης τους υπόλοιπους κολυμβητές που βρίσκονται στην ίδια διαδρομή μαζί σας στη προπόνηση). Μικρές κινήσεις των ποδιών από τους γοφούς με χαλαρό το γόνατο, ισχυρό αστράγαλο και ένα τεντωμένο πέλμα είναι αυτό που θέλετε.

Απλά η αποτελεσματικότητα ενός κολυμβητή στο νερό έχει άμεση σχέση με τον παράγοντα «όμορφο κολύμπι» , και η αποτελεσματικότητα στο νερό είναι αυτό που σε κάνει να κολυμπάς γρήγορα. Δεν είναι ωμή δύναμη, ούτε πρόχειρη δύναμη, δεν είναι ένταση, αλλά αποτελεσματικότητα, που ορίζεται ως ο βαθμός στον οποίο κάτι γίνεται σωστά ή χωρίς σπατάλη ενέργειας.

Ο γρηγορότερος τρόπος να κολυμπήσετε

Κάθε κίνηση που κάνετε στο νερό πρέπει να συμβάλλει στην μετακίνηση σας προς τα εμπρός μέσα στο νερό. Κάθε κίνηση που αναγκάζει το σώμα σας να κινηθεί πάνω και κάτω, από τη μία πλευρά στην άλλη ή προς τα πίσω είναι σπατάλη ενέργειας. Στο σχολείο, μαθαίνουμε ότι η μικρότερη απόσταση μεταξύ δύο σημείων είναι μια ευθεία γραμμή. Με την εφαρμογή αυτής της αρχής, απλά ο πιο γρήγορος τρόπος για να κολυμπήσετε όλη την πισίνα, είναι σε ευθεία γραμμή.

Η εν λόγω ευθεία γραμμή ξεκινά από το κέντρο στην κορυφή του κεφαλιού σας. Προχωράει στη συνέχεια ευθεία προς τα κάτω στη σπονδυλική στήλη σας και βγαίνει ανάμεσα από τα πόδια σας.

Όταν το δεξί χέρι σας μπαίνει στο νερό πάνω από το κεφάλι σας, δεν μπορείτε πλέον να κουνάτε τα ισχία σας προς τα δεξιά για να αυξήσετε το μήκος της χεριάς σας. Αντί αυτού, η ευθεία γραμμή σας αναγκάζει να περιστρέψετε το σώμα σας με σκοπό την επέκταση των ώμων σας προς τα εμπρός. Ως αποτέλεσμα, το δεξί ισχίο σας κυλά προς τα κάτω και το αριστερό σας χέρι ομαλά βγαίνει από το νερό δίπλα από το ισχίο σας, στην υψηλή πλευρά του σώματός σας.

Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια του κύκλου για το αριστερό χέρι σας. Μπαίνει πάνω από το κεφάλι σας και ολόκληρο το σώμα σας περιστρέφεται προς τα αριστερά. Με αυτή την γραμμή που τρέχει κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης σας, δεν υπάρχει κανένας τρόπος το κεφάλι σας ή οι γοφοί σας να μπορούν να κινηθούν έξω από την τέλεια υδροδυναμική ευθυγράμμιση. Όλα αυτά ισχύουν για το ελεύθερο αλλά ανάλογα και παρόμοια λειτουργούν τα πράγματα και στα άλλα τρία στυλ.

Πού είναι τα πόδια σας;

Όλο αυτό το διάστημα, τα πόδια σας θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ισορροπία σας και να κρατήσετε τα ισχία σας στην επιφάνεια. Η ταχύτερη και αμεσότερη γραμμή ισχύει και για την πορεία σας και το σώμα σας, αλλά αυτό ισχύει και για τη θέση σας στο νερό. Η επιφάνεια του νερού είναι όπου όλες οι ενέργειες της κολύμβησης λαμβάνουν χώρα. Αν το κεφάλι, τα χέρια και οι ώμοι σας είναι εκεί πάνω και κάνουν όλη τη δουλειά, δεν θα πρέπει και τα πόδια σας να ακολουθήσουν;

Όταν τα πόδια σας ακολουθούν τη γραμμή του σώματός σας, δεν θα βρουν μεγάλη αντίσταση και έτσι δεν χρειάζεται να «σπάσουν» περισσότερο νερό. Θα πάτε μακρύτερα και γρηγορότερα χρησιμοποιώντας την ίδια ενέργεια, όταν μειώσετε την αντίσταση. Εξασκηθείτε να φεύγετε από τον τοίχο στην πιο περιορισμένη και πιο υδροδυναμική θέση που είναι δυνατόν. Δείτε πόσο μακριά μπορείτε να γλιστρήσετε χωρίς ποδιές. Δείτε που φτάνετε και να προσπαθείτε να γλιστράτε πιο μακριά κάθε επόμενη φορά. Δοκιμάστε το και από τον βατήρα επίσης.

Αν αρχίσετε να βελτιώνετε την αποδοτικότητα στο κολύμπι σας, θα γίνετε γρηγορότεροι. Μπορεί να μην δυναμώσετε απαραίτητα ή να μην νιώθετε σαν να κολυμπάτε γρηγορότερα, αλλά εμπιστευθείτε το χρονόμετρο!

 

Επιμέλεια – μετάφραση

 

Δημήτρης ΚουλούρηςΚολυμβητής – Φοιτητής ΤΕΦΑΑ