Αρχική » Άρθρα » ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Η χειμερινή κολύμβηση σε φυσιολογικές ώρες και υπό φυσιολογικές καιρικές συνθήκες (οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες δεν περιλαμβάνουν κεραυνούς) συνιστάται ανεπιφύλακτα από γιατρούς, εναλλακτικούς θεραπευτές αλλά και όλους όσους την δοκίμασαν έστω μία φορά.

Η συνεχής έκθεση στα στοιχεία της φύσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη προστασία από τις εποχικές ασθένειες. Οι χαλαρωτικές ιδιότητες του υγρού στοιχείου, καθώς και οι κοινωνικές επαφές που συνεπάγεται η χειμερινή κολύμβηση, βοηθούν στην καταπολέμηση του καθημερινού στρες και άγχους.

Οι χειμερινοί κολυμβητές εμφανίζουν 60 φορές λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν μέσα στο χειμώνα και 30 φορές λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από άλλες ασθένειες σε σχέση με όσους κολυμπούν μονάχα το καλοκαίρι. Επίσης, η κολύμβηση το χειμώνα συχνά λειτουργεί θεραπευτικά σε χρόνιες παθήσεις όπως δερματοπάθειες και αρτηριακή πίεση, χαρίζει ευεξία, ενεργητικότητα, χαλαρώνει το μυαλό διευκολύνοντας τη διαδικασία της σκέψης και προσφέρει κι ένα σωρό άλλα οφέλη, που τ’ απολαμβάνουν μονάχα οι ασκημένοι κολυμβητές του χειμώνα. Επιπλέον, ένα από τα μεγάλα οφέλη του αθλητισμού, και συγκεκριμένα της κολύμβησης η οποία συνιστάται από πολύ μικρή ηλικία, είναι ότι βοηθάει τα παιδιά μέσα από την καθημερινή τους ρουτίνα να οργανώσουν καλύτερα τον χρόνο τους και να γίνουν πιο υπεύθυνα ως προς τις υποχρεώσεις τους.  Οφέλη τα οποία θα τους είναι χρήσιμα σε όλη τους τη ζωή!!

Ο κ. Αλέξανδρος Σακελλαρίου, Παιδίατρος MD, MSc, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών υπογραμμίζει  τα εξής: Η κολύμβηση σε ανοιχτή πισίνα:   1. Ευνοεί την αύξηση ύψους των παιδιών  2. Αυξάνει τις θερμίδες που καταναλώνονται  3. Βελτιώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος  4. Βελτιώνει την λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος   5. Αυξάνει την πρόσληψη της βιταμίνης D   6. Δημιουργεί αίσθημα ευφορίας   7. Δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις.

Ο Λεωνίδας Σταυρόπουλος, Σύμβουλος Υγείας και Ευεξίας και Καθηγητής Φυσικής Αγωγής επισημαίνει ότι: «Η κολύμβηση ως άσκηση –χειμώνα καλοκαίρι– αυξάνει την αντοχή, τονώνει το μυϊκό σύστημα, βελτιώνει τον μεταβολισμό» καθώς και ότι «Η εναλλαγή ζεστού και κρύου κάνει πολύ καλό στον οργανισμό, εφόσον βέβαια έχουμε την συγκατάθεση γιατρού. Είναι δεδομένο ότι η χειμερινή κολύμβηση ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα».

Η Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος, τονίζει μεταξύ άλλων  ότι η κολύμβηση κατά τους χειμερινούς μήνες1. Βοηθάει το σώμα να αντιστέκεται σε μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος (αλλεργικό ή βρογχικό άσθμα) 2. Βοηθάει σε ορθοπεδικές παθήσεις όπως κύφωση, σκολίωση κλπ., σε αποκατάσταση τραυμάτων (σπασίματα ή διάφορες άλλες παθήσεις των οστών ή μυϊκών συστημάτων). 3. Βοηθάει στην ανακούφιση από πονοκεφάλους που έχουν σχέση κύρια με το στρες και το άγχος  4. Βοηθάει στην πολύ καλή ομοιόμορφη γύμναση όλου του μυϊκού συστήματος του ανθρώπινου σώματος η οποία όμως χάνεται πολύ εύκολα με την αποχή.

Γενικά η κολύμβηση επιφέρει φυσικά και ψυχικά οφέλη: καρδιαγγειακά, μυϊκά, ευελιξία, αποκατάσταση τραυματισμών, πρόληψη ασθενειών και μειώνει το άγχος! Aς μην αποκλείουμε τα παιδιά μας από αυτές τις τόσο σημαντικές για την υγεία τους απολαβές!

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΜΕ  –  ΕΝΘΑΡΥΝΟΥΜΕ  – ΠΑΡΑΚΙΝΟΥΜΕ