Αρχική » Άρθρα » Χρησιμοποιείστε την μικτή στη προπόνηση

Χρησιμοποιείστε την μικτή στη προπόνηση

Για έναν κολυμβητή που δεν ειδικεύετε στην μικτή ατομική, αυτό το αγώνισμα έχει κάτι το αποθαρρυντικό, αποτελεί ένα δύσκολο αγώνισμα που περιλαμβάνει και τα τέσσερα στυλ.

Το αγώνισμα αυτό, είναι είτε ένα εκρηκτικό, γεμάτο αδρεναλίνη 200αρι, είτε μια δοκιμασία αντοχής, ένα επώδυνο 400αρι(αν και μερικοί κολυμβητές θα ορκιστούν τη στιγμή που τερματίζουν ότι κολύμπησαν τουλάχιστον 800 μετρα!).

Οι κολυμβητές οι οποίοι κολυμπούν μόνο ένα στυλ και προπονούνται μόνο σε αυτό χάνουν την ευκαιρία να ασχοληθούν λίγο παραπάνω και με τα 4 στυλ, τα οποία έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις.

Πεταλούδα

Η πεταλούδα συνδέεται στενά με το ελεύθερο υπό την έννοια ότι είναι ουσιαστικά η ίδια σχεδόν κίνηση, μόνο που οι δύο πλευρές του σώματός μας κινούνται παράλληλα και όμοια δημιουργώντας μια «εικόνα καθρεφτών» η μια στην άλλη (ενώ στο ελεύθερο εναλλάσσονται).

Θεωρείται ότι είναι το πιο δύσκολο στυλ, συχνά αποφεύγετε και αγνοείται από τους κολυμβητές που φοβούνται τον πόνο που θα έρθει γρήγορα μετά από κάποια μέτρα. Ωστόσο, η πεταλούδα αναπτύσσει την δύναμη και την αντοχή, ενώ ταυτόχρονα τεστάρει και την καρδιαγγειακή σας ικανότητα.

Με την ενσωμάτωση της πεταλούδας στη προπόνηση σας, κάθε φορά που θα μπαίνετε στην πισίνα, το καλό σας στυλ θα το αισθάνεστε πιο εύκολο και θα παρατηρήσετε ότι οι ίδιες μυϊκές ομάδες που χρησιμοποιούνται στο ελεύθερο και στο πρόσθιο δυναμώνουν και ενισχύονται χάρη στην πεταλούδα. Ένα σετ που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να κολυμπάτε το τελευταίο κομμάτι κάθε κύκλου πεταλούδα (για παράδειγμα, αν έχετε 8×100 ελεύθερο στο 1:25, κάντε τα τελευταία 25μ. πεταλούδα).

Κολυμπώντας πεταλούδα στο τέλος ενός δύσκολου σετ, μπορείτε να προσομοιώσετε την κούραση στο τέλος του αγώνα και να βελτιώσετε τη κατάσταση του σώματός σας στο να χειρίζεται καλύτερα τέτοιου είδους πιέσεις.

Ύπτιο

Το ύπτιο είναι ένα πολύ καλό στυλ για αποκατάσταση. Θα πρέπει να κολυμπάτε πάντα λίγο ύπτιο στην προθέρμανση και λίγο στην αποθεραπεία και το χαλάρωμα. Σας επιτρέπει να «ανοίξετε» και να τεντώσετε το στήθος σας και τους μυς της πλάτης σας, ενώ δίνει την ευκαιρία να αναπνέετε όταν θέλετε γιατί το στόμα και το πρόσωπο είναι συνεχώς έξω από το νερό.

Μετά από ένα δύσκολο σετ είναι συνετό να κάνετε σε ύπτιο 100 μέτρα και παραπάνω αν γίνετε, και να αφήσετε τους παλμούς σας να υποχωρούν με ενεργητική αποκατάσταση. Θα κρατάτε τους μυς σας σε κίνηση αποτρέποντας έτσι το γαλακτικό οξύ να συσσωρευτεί στους μυς σας.

Πρόσθιο

Το πρόσθιο, για πολλούς αποτελεί το πιο αδύναμο στυλ. Ωστόσο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από πρόσθιο δυναμώνει την βουβωνική χώρα και βοηθάει στο να γίνει πιο ευλύγιστη, δυναμώνει τους μηρούς και τους μυς της γάμπας και είναι ένας καλός τρόπος για να κρατάτε τα πόδια σας εύκαμπτα και ευέλικτα. Ειδικά αν η προπόνηση είχε πολλά σπρίντ και έχετε κάνει εκρηκτικά σετ, είναι απαραίτητα κάποια χαλαρά και «εύκολα» μέτρα πρόσθιο ως ενεργητική αποκατάσταση των ποδιών σας κυρίως, για την απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος από τους μεγάλους μύες των ποδιών σας και την πρόληψη από κράμπες.

Ελεύθερο

Το ελεύθερο, είναι το πιο δημοφιλές και εύκολο στυλ. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε τους διαφόρους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνολική προπόνηση.

Για την προθέρμανση και την αποθεραπεία, είναι το μόνο στυλ με το οποίο αρχίζει και τελειώνει η προπόνηση. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για την χαλάρωση του σώματός σας πριν από ένα δύσκολο σετ, ή για την χαλάρωση του μετά από μια δυνατή προπόνηση.

Καθώς είναι το ευκολότερο στυλ, είναι το ένα και μοναδικό στυλ για προπόνηση αντοχής. Είναι απλά αδύνατο να καλύψετε πολλά μέτρα κολυμπώντας οποιοδήποτε από τα άλλα τρία στυλ, ή ακόμα και με συνδυασμό αυτών.

Προτείνετε η ενσωμάτωση και των τεσσάρων στυλ στην καθημερινή προπονητική ρουτίνα σας. Είτε είστε κολυμβητής αντοχής είτε σπρίντερ, είτε κολυμπάτε ελεύθερο είτε πρόσθιο ή πεταλούδα ή ύπτιο, η προπόνησή σας μπορεί να επωφεληθεί μόνο χρησιμοποιώντας και τα 4 στυλ. Πεταλούδα για την αντοχή και τη δύναμη, ύπτιο για τέντωμα και αποκατάσταση, πρόσθιο για τη δύναμη των ποδιών και το τέντωμα, και ελεύθερο για την καρδιαγγειακή βελτίωση και την κάλυψη περισσότερων μέτρων.

Επιμέλεια – μετάφραση

Δημήτρης Κουλούρης

Κολυμβητής – Φοιτητής ΤΕΦΑΑ