Αρχική » Άρθρα » ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Η συνεχής έκθεση στα στοιχεία της φύσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη προστασία από τις εποχικές ασθένειες.

Οι χαλαρωτικές ιδιότητες του υγρού στοιχείου, καθώς και οι  κοινωνικές επαφές που συνεπάγεται η χειμερινή κολύμβηση,  βοηθούν στην καταπολέμηση του καθημερινού στρες και άγχους.

Η χειμερινή κολύμβηση σε φυσιολογικές ώρες και υπό φυσιολογικές καιρικές συνθήκες (οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες δεν περιλαμβάνουν κεραυνούς) συνιστάται ανεπιφύλακτα από γιατρούς, εναλλακτικούς θεραπευτές αλλά και όλους όσους την δοκίμασαν έστω μία φορά.

Ο Λεωνίδας Σταυρόπουλος, Σύμβουλος Υγείας και Ευεξίας και Καθηγητής Φυσικής Αγωγής επισημαίνει ότι:

«Η κολύμβηση ως άσκηση –χειμώνα καλοκαίρι– αυξάνει την αντοχή, τονώνει το μυϊκό σύστημα, βελτιώνει τον μεταβολισμό»

καθώς και ότι

«Η εναλλαγή ζεστού και κρύου κάνει πολύ καλό στον οργανισμό, εφόσον βέβαια έχουμε την συγκατάθεση γιατρού. Είναι δεδομένο ότι η χειμερινή κολύμβηση ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα».

Οι χειμερινοί κολυμβητές εμφανίζουν 60 φορές λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν μέσα στο χειμώνα και 30 φορές λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από άλλες ασθένειες σε σχέση με όσους κολυμπούν μονάχα το καλοκαίρι. Επίσης, η κολύμβηση το χειμώνα συχνά λειτουργεί θεραπευτικά σε χρόνιες παθήσεις όπως δερματοπάθειες και αρτηριακή πίεση, χαρίζει ευεξία, ενεργητικότητα, χαλαρώνει το μυαλό διευκολύνοντας τη διαδικασία της σκέψης και προσφέρει κι ένα σωρό άλλα οφέλη, που τ’ απολαμβάνουν μονάχα οι ασκημένοι κολυμβητές του χειμώνα.

Η Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος, τονίζει μεταξύ άλλων  ότι η κολύμβηση κατά τους χειμερινούς μήνες:

  • Βοηθάει το σώμα να αντιστέκεται σε μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος (αλλεργικό ή βρογχικό άσθμα)
  • Βοηθάει σε ορθοπεδικές παθήσεις όπως κύφωση, σκολίωση κλπ., σε αποκατάσταση τραυμάτων (σπασίματα ή διάφορες άλλες παθήσεις των οστών ή μυϊκών συστημάτων).
  • Βοηθάει στην ανακούφιση από πονοκεφάλους που έχουν σχέση κύρια με το στρες και το άγχος.
  • Βοηθάει στην πολύ καλή ομοιόμορφη γύμναση όλου του μυϊκού συστήματος του ανθρώπινου σώματος η οποία όμως χάνεται πολύ εύκολα με την αποχή.

Γενικά η κολύμβηση επιφέρει φυσικά και ψυχικά οφέλη: καρδιαγγειακά, μυϊκά, ευελιξία, αποκατάσταση τραυματισμών, πρόληψη ασθενειών και μειώνει το άγχος!

Aς μην αποκλείουμε τα παιδιά μας από αυτές τις τόσο σημαντικές για την υγεία τους απολαβές !

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ !!!

ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΜΕ – ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ – ΠΑΡΑΚΙΝΟΥΜΕ