Αρχική » Άρθρα » Γιατί να μετράμε “χεριές”;

Γιατί να μετράμε “χεριές”;

Μπορεί να είχατε προπονητές που σας έκαναν να μετράτε ¨χεριές¨ σε όλη την προπόνηση, είτε στο κύριο σετ, είτε στην υπόλοιπη προπόνηση. Γενικά θεωρείται κάτι απαραίτητο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πού μπορεί να βοηθήσει η καταμέτρηση των χεριών;

Αν έχετε κολλήσει με αυτό και το κάνετε σε σταθερή βάση, η καταμέτρηση ¨χεριών¨ στην κολύμβηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την αύξηση της DPS σας (Distance Per Stroke – Απόσταση ανά χεριά).Οι καλύτεροι κολυμβητές του κόσμου είναι πιο γρήγοροι από εσάς, επειδή μετακινούνται πιο μακριά με κάθε ¨χεριά¨, όχι επειδή κινούν τα χέρια τους γρηγορότερα.

Η παρακολούθηση του αριθμού των ¨χεριών¨ που πραγματοποιείτε ανά μια συγκεκριμένη απόσταση θα σας βοηθήσει και θα σας επιτρέψει με το χρόνο να αρχίσετε να μακραίνετε τις ¨χεριές¨ σας, καθώς επίσης και να προσθέσετε περισσότερη ταχύτητα αλλά και μέτρα, διατηρώντας παράλληλα τους σφυγμούς σας χαμηλά και μπορώντας έτσι να αποθηκεύσετε την ενέργειά σας για αργότερα στο κολύμπι σας ή στον αγώνα.

Βρίσκοντας τον αριθμό-στόχο:

Ο στόχος πρέπει να είναι να μειωθούν κατά μέσο όρο οι ¨χεριές¨ σας ανά μήκος. Μεγάλοι κολυμβητές όπως ήταν ο Alexander Popov ή ο Michael Phelps τώρα, μπορεί να είναι σε θέση να κολυμπάνε μέσα στο νερό σε ρεκόρ ταχύτητας, κάνοντας παράλληλα 30 χεριές ανά 50 μέτρα, αλλά αυτός ο χαμηλός αριθμός δεν πρέπει να είναι και ο δικός σας αριθμός για τη βελτίωση σας.

Πρώτον, καθορίστε ένα εύρος ¨χεριών¨ με τον οποίο κολυμπάτε. Προσπαθήστε να κολυμπάτε τις περισσότερες φορές στο χαμηλό άκρο του εύρους σας ή με πιο λίγες από το κατώτατο αριθμό σας. Μην ανησυχείτε για την ταχύτητα αρχικά, μπορεί να σας επηρεάσει αυτό αργότερα, ίσως όταν αρχίζετε να μαθαίνετε τον “ιδανικό” σας αριθμό ¨χεριών¨.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα ενός σετ που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ¨χεριών¨ σας, καθώς και την βελτίωση της αντοχής:

Κάνετε ένα σετ των 50μ-100μ-150μ-200μ-200μ-150μ-100μ-50μ

Με 10 έως 30 δευτερόλεπτα stop ενδιάμεσα.

Μετρήστε τις ¨χεριές¨ σας όταν κολυμπάτε προς τα επάνω.

Προσπαθήστε να τις διατηρήσετε ή να τις μειώσετε καθώς επιστρέφετε, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό.

Σταδιακά, η ενσωμάτωση της παρακολούθησης των ¨χεριών¨ σας σε ασκήσεις, με την πάροδο του χρόνου, θα σας βοηθήσει να κολυμπήσετε πιο αποδοτικά και “ψηλότερα” στο νερό, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια για να πάτε με την ίδια ταχύτητα ή ακόμα πιο γρήγορα.

Επιμέλεια – μετάφραση

Δημήτρης Κουλούρης

Κολυμβητής – Φοιτητής ΤΕΦΑΑ