Αρχική » Άρθρα » Αμφίπλευρη αναπνοή

Αμφίπλευρη αναπνοή

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις στον κόσμο της κολύμβησης είναι να αναπνέετε από τη μία μόνο πλευρά ή να χρησιμοποιήτε και τις δυο;

Πολλοί κολυμβητές, αν όχι οι περισσότεροι, αναπνέουν πάντα από μία συγκεκριμένη πλευρά. Γιατί; Επειδή η αναπνοή στην άλλη πλευρά φέρνει μια αίσθηση περίεργη και άβολη.

Με τα χρόνια προπόνησης και αναπνοής μόνο από μία πλευρά, οι μυς στην αντίθετη πλευρά της πλάτης, αναπτύσσονται πολύ περισσότερο από εκείνους που χρησιμοποιούνται στη μεριά που αναπνέουμε, καθώς αν αναπνέεις από την δεξιά πλευρά τότε εξισορροπείς με το αριστερό χέρι, όταν εισέρχεται ο αέρας στα πνευμόνια.

Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα λοιπόν είναι ναι, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και οι δύο πλευρές στην αναπνοή, εάν δεν το κάνετε ήδη. Ο κύριος λόγος είναι ότι θα εξισορροπηθούν οι ¨χεριές¨ σας καθώς και θα έχετε συμμετρία στους πίσω μύες σας.

Ίσες -δεξιές και αριστερές-

Το πρόβλημα με την αναπνοή προς τη μία πλευρά είναι ότι μπορεί να κάνει τη χεριά σας μονόπλευρη. Σε μία 2ωρη προπόνηση, μπορεί να πάρετε από την ίδια πλευρά αναπνοή και 2.000 φορές. Μια μονόπλευρη χεριά μπορεί να γίνει μόνιμη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από κάποιες προπονήσεις.

Το όφελος του να αναπνέεις σχεδόν τόσο συχνά στη μία πλευρά όσο και στην άλλη είναι ότι χρησιμοποιώντας την “ασθενή” πλευρά συχνότερα θα βοηθήσει τη συνολική ανάπτυξη των ¨χεριών¨ σας, και θα χάσετε την “τυφλή” σας πλευρά.

Ο μόνος τρόπος για να επωφεληθείτε από την αμφίπλευρη αναπνοή είναι η συνεχής εξάσκηση και όσο το δυνατόν περισσότερο. Συχνά, κολυμβητές αναπνέουν κάθε πέντε ή επτά ¨χεριές¨, ως μέρος ενός σετ και για βελτίωση της αναπνευστικής αντοχής ή για αποθεραπεία. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η πρακτική αυτή να περιορίζεται εκεί. Θα σας φανεί περίεργο στην αρχή, σίγουρα, αλλά είναι πιο εύκολο από ό, τι μπορεί να νομίζετε. Η τακτική πρακτική και στις δύο πλευρές για αναπνοή, θα διορθωθεί πριν το καταλάβεις.

Μερικές συμβουλές για το πώς να παίρνετε δίπλευρες αναπνοές, διατηρώντας παράλληλα το ενδιαφέρον:

-Αναπνεύστε στην δεξιά πλευρά σας για 50μέτρα και στα αριστερά σας για τα επόμενα 50. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να πάρετε το οξυγόνο που χρειάζεστε, αλλά εξακολουθείτε να έχετε μια συμμετρία στις ¨χεριές¨ σας.

-Αναπνεύστε στην αδύναμη πλευρά σας για την προθέρμανση, την αποθεραπεία, καθώς και στα αργά σετ της προπόνησης.

-Πειραματιστείτε με τρεις αριστερές αναπνοές, τρεις δεξιά, ή τέσσερις αριστερά, τέσσερις δεξιά μέχρι να βρείτε ένα άνετο μοντέλο

.

Έχετε στο μυαλό σας κάθε φορά, τον στόχο της αναπνοής για τις ίδιες φορές από τη μία πλευρά αλλά και την άλλη κατά τη διάρκεια της κάθε εβδομάδας προπόνησης. Πάνω απ ‘όλα όμως να απολαμβάνετε το κολύμπι σας, και μην ¨κολλάτε¨ υπερβολικά σε θεωρίες για να είστε ακριβείς!

Επιμέλεια – μετάφραση

Δημήτρης Κουλούρης

Κολυμβητής – Φοιτητής ΤΕΦΑΑ